Екологізація відтворення технічно стиглої деревини сосни у перших цільових програмах рубок догляду в Україні - Рябоконь, О.П. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано сучасний науково-технічний рівень вирощування соснових лісів. Наведено оригінал технічного рішення важливої народногосподарської проблеми – відтворення сосняків у перших цільових програмах рубок догляду в Україні, що відкриває якісно нову перспективу для лісового господарства: практичне відтворення дійсно стиглої пиловної й балансової деревини із заданими її властивостями. Наведено дані стосовно адаптивного оптимуму густоти насаджень, технічної стиглості деревостанів, моніторингу якості лісорослинного ефекту в господарствах швидкого і прискореного приростів. Деревостани цих господарств кваліфіковані як еталонні (оптимальні, цільові) насадження. Внесено пропозиції щодо уточнення окремих визначень лісокультурної та лісівничої термінології. Показані генезис напряму досліджень, хід наукової розробки, методика, пріоритети, ідеї, результат, його оцінка і значення в ринкових умовах, товарна продукція. Проанализирован современный научно-технический уровень выращивания сосновых лесов. Приведен оригинал технического решения важной народнохозяйственной проблемы – воспроизведения сосняков в первых целевых программах рубок ухода в Украине, которое открывает качественно новую перспективу для лесного хозяйства: практическое воспроизводство действительно спелой пиловочной и балансовой древесины с заданными ее свойствами. Представлен проверенный временем адаптивный оптимум густоты насаждений, техническая спелость древостоев, мониторинг качества лесорастительного эффекта в хозяйствах быстрого и ускоренного прироста. Древостои этих хозяйств квалифицированны как эталонные (оптимальные, целевые) насаждения. Внесены предложения об уточнении отдельных определений лесокультурной и лесоводственной терминологии. Показаны генезис направления исследований, ход научной разработки, методика, приоритеты, идеи, результат, его оценка и значение в рыночных условиях, товарная продукция. Modern research & technical level of pine stands growing is analyzed. The original of technical decision of important national economy problem is resulted as reproduction of pine forests in the first target programs of thinning in Ukraine, that opens high-quality new prospect for forestry: practical reproduction of indeed sawn wood and pulpwood with the set ripewood properties. Adaptive optimum of stand density, technical ripeness of tree stands, monitoring of quality of forest growth condition effect in economies of rapid and speed-up increases tested time is presented. Tree stands of these economies are skilled as a standard (optimal, having a special purpose) stands. It is borne suggestion on clarification of separate determinations of forest cultural and silvicultural terminologies. Genesis of researches direction, course of scientific development, method, priorities, ideas, result, its estimation and value in market conditions, commodity products.