До питання функціонування Музею космосу НІЕЗ «Переяслав» у приміщенні церкви св. Параскеви - Вовкодав, С.М. (Питання історії науки і техніки, 2017)
У статті розглянуто проблему використання церкви св. Параскеви із с. В'юнище
Переяслав-Хмельницького району як приміщення для експозиції Музею космосу. Здійснено огляд історії споруди, а також охарактеризовано її архітектурні особливості.
У окремій частині дослідження розглянуто основні етапи створення музею та подана узагальнена характеристика його експозиції. Особливу увагу автор звернув на особливості співіснування музейної експозиції та культової споруди і сприйняття цього явища відвідувачами. The the problem of exploitation of a church of
St. Paraskeva from the village Viunysche of Pereyaslav-Khmelnitsky as a place for the Museum
of Space exposition is described in this article. A review of the history of building and
its architectural features are described. А main stages of the museum's formation and the
general characteristics of its exposition are considered in one of the parts of research. The
author paid attention to the peculiarities of the coexistence of museum exposition and religious
buildings and the perception of this phenomenon by visitors. В статье рассмотрена проблема использования церкви св. Параскевы из с. Вюныще Переяслав-Хмельницкого района как помещения для экспозиции Музея космоса. Осуществлен обзор истории строения, а
также охарактеризованы его архитектурные особенности. В отдельной части исследования рассмотрены основные этапы создания музея и представлена обобщенная характеристика его экспозиции. Особое внимание автор обратил на особенности сосуществования музейной экспозиции и культового сооружения и восприятие этого явления посетителями.