Вплив селективних і лінійно-селективних способів рубок догляду на формування культур сосни звичайної в Південному Лісостепу - Тарнопільська, О.М.; Пономарьов, О.А. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Досліджено вплив рубок догляду різної інтенсивності за селективним і лінійно-селективним способами, на таксаційні показники, диференціацію та продуктивність середньовікових штучних насаджень сосни звичайної в умовах південного Лісостепу. Добрий санітарний стан, високі таксаційні показники і значна кількість панівних дерев у середньовікових штучних насадженнях сосни звичайної, сформованих під впливом лінійно-селективних зріджувань, свідчать про можливість застосування у культурах до 20-річного віку такого способу рубок догляду навіть високої інтенсивності, зважаючи на простоту його технології і економічні переваги. Исследовано влияние рубок ухода разной интенсивности по селективному и линейно-селективному способам на таксационные показатели, дифференциацию и производительность средневозрастных искусственных насаждений сосны обыкновенной в условиях южной Лесостепи. Хорошее санитарное состояние, высокие таксационные показатели и значительное количество господствующих деревьев в средневозрастных искусственных насаждениях сосны обыкновенной, сформированных под влиянием линейно-селективных разреживаний, свидетельствуют о возможности применения в культурах до 20-летнего возраста этого способа рубок ухода даже высокой интенсивности, учитывая простоту его технологии и экономические преимущества. Influence of thinning of different intensity by selective and linear & selective methods on taxation indices, differentiation and productivity of middle-aged artificial stands of Pinus sylvestris L. in conditions of South Forest Steppe was investigated. Good sanitary condition, high taxation indices and considerable number of dominant trees in the middle aged artificial pine stands, formed under influence of linear & selective thinning, confirm the possibility of use of this approach with even high intensity, accounting ease of technology and economical advantages.