Сучасний стан і протиерозійна ефективність лісомеліоративних насаджень Чернігівського та Новгород-Сіверского Полісся - Дем’яненко, Л.В.; Шестак, Я.Л. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Наведено матеріали землевпорядкування Чернігівського та Новгород-Сіверського Полісся за результатами земельної реформи 2002 – 2007 рр. і перспективи освоєння нових площ лісомеліоративного фонду. Вивчено причини інтенсифікації ерозійних процесів на території землекористування Придеснянського протиерозійного комплексу. Наведено лісівничу та екологічну оцінку протиерозійних насаджень, їхньої функціональної відповідності. Розроблені принципи оптимізації ландшафтів лесових островів Новгород-Сіверського Полісся. Приведены материалы землеустройства Черниговского и Новгород-Северского Полесья по результатам земельной реформы 2002 – 2007 гг. и перспективы освоения новых площадей лесомелиоративного фонда. Изучены причины интенсификации эрозионных процессов на территории землепользования Придеснянского противоэрозионного комплекса. Дана лесоводственно-экологическая оценка противоэрозионных насаждений, их функциональное соответствие. Разработаны принципы оптимизации лессовых островов Новгород-Северского Полесья. Data on organization of the land use in Chernigov and Novgorod-Siversky Polissya as a result of land reform of 2002 – 2007 and prospects for new lands use for forest melioration are presented. The reasons of intensification of erosion processes in the lands of Pridesnya antierosion complex are studied. Forestry & ecological estimation of antierosion stands, their functional accordance are given. Principles of optimization of landscapes of loess islands of Novgorod- Siversky Polissya are developed.