Экологические ниши дуба пушистого - Остапенко, И.Б. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Широкий естественный ареал дуба пушистого характеризуется узким диапазоном лесорастительных условий, определяющих его лесотипологические ниши – D и С по трофности и 0 – 2 по увлажнению. Они конкретизируются местоположением в горном рельефе, карбонатностью почв и характером увлажнения. Порівняно широкий природний ареал дуба пухнастого характеризується вузьким діапазоном лісорослинніх умов, які визначають його лісотипологічні ніші – груди й сугруди (D і С) за трофністью та дуже сухі і свіжі (0 – 2) за вологістю. Quite wide natural area of Quercus pubescens is characterized by narrow range of forest site conditions, which determine its forest typological reservoirs – gruds and sugruds (”D” and ”C”) by trophic characteristics and ”very dry” and ”fresh” (0 – 2) by humidity.