Внутрішньовидова мінливість маси 1000 насінин сосни звичайної (Ріnus sylvestris L.) у північно-східній частині Лівобережної України - Михайлов, П.П. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Дослідження внутрішньовидової мінливості маси 1000 насінин сосни звичайної в Північно-Східній частині Лівобережної України дали змогу виявити тенденцію до поступового зростання маси 1000 насінин у регіоні за останні 25 років. Підприємства лісового господарства використовують у виробництві насіння, маса 1000 штук якого не завжди є характерною для того чи іншого регіону. ДП "Ізюмське ЛГ" Харківського ОУЛМГ використовує найширший діапазон маси 1000 насінин (від 7,04 до 12,74 г). Исследования внутривидовой изменчивости массы 1000 семян сосны обыкновенной в Северо-Восточной части Левобережной Украины позволили выявить тенденцию постепенного увеличения массы 1000 семян в регионе за последние 25 лет. Предприятия лесного хозяйства используют в производстве семена, у которых масса 1000 штук не всегда характерна для того или иного региона. ДП "Изюмское ЛХ" Харьковского ОУЛОХ использует семена с наиболее широким диапазоном массы 1000 штук (от 7,04 до 12,74 г). Research of intraspecific variability of weight of 1000 seeds of scotch pine (Pinus sylvestris L.) in the North-East part of Left-bank Ukraine has shown the tendency of gradually increase of 1000 seeds' weight for last 25 years. Forest enterprises use the seeds with weight not always characteristic for certain region. It was shown, that the State enterprise „Izyum Forest Economy” of Kharkov Regional Administration of Forestry and Hunting Management uses the seeds with the widest range of weight of 1000 seeds (7,14 to 12,74 g).