Біоморфічна характеристика орнітоконсорцій сосни звичайної в осінній період в умовах Центрального Полісся - Климчук, О.О. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано склад консорції сосни звичайної за системою біоморф М. П. Акімова. Виявлено 18 видів птахів-консортів. Розглянуто основні біморфічні характеристики консортивних зв’язків птахів: топоморфічні, клімаморфічні, трофоморфічні показники. Проанализирован состав консорции сосны обыкновенной по системе биоморф М. П. Акимова. Определено 18 видов птиц-консортов. Рассмотрена характеристика основных биоморфических характеристики консортивных связей птиц: топоморфические, климаморфические, трофоморфические показатели. Distribution of different bird species by dimensioned biomorphic sections according to M. P. Akimov system was analyzed. 18 bird species were found within pine consortion as a result of this study. Basic biomorphic characteristic of consortive relationships of birds is given including topo-morphic, clima-morphic, trofo-morfic indices.