Основні напрями моніторингу стану популяцій основних видів мисливської фауни - Шейгас, І.М.; Гудзь, М.І. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Для визначення стану популяцій диких мисливських тварин і забезпечення перспектив розвитку популяцій необхідно виконати тривалі спостереження (моніторинг) за їх станом та провести аналіз зібраних характеристик. Слід розробити та затвердити відповідний нормативний документ. Для определения состояния популяций диких охотничьих животных и обеспечения перспектив развития необходимо произвести долгосрочные наблюдения (мониторинг) за их состоянием и анализ собранных характеристик. Следует разработать и утвердить соответствующий нормативный документ. For assessment of hunting animals populations and providing perspective development, it's necessary to carry out long term observations (monitoring) of their condition and analysis of collected characteristics. It is necessary to work out and maintain respective legislative document.