Сприйняття еволюційної теорії Ч. Дарвіна в Україні (друга половина XIX ст.) - Пилипчук, О.Я. (Питання історії науки і техніки, 2018)
У статті висвітлюється процес сприйняття еволюційної теорії на теренах України у другій половині XIX ст. Аналіз оригінальних робіт вчених-біологів в Росії другої половини XIX ст. і відповідної історіографічної та архівної літератури свідчить, що вони жваво відгукнулися на вихід у світ книги Ч. Дарвіна «Походження видів» (1859) і вже на початку 60-х років XIX ст. в рефератах, статтях і виступах окремих вчених стали викладатися і оцінюватися положення нового вчення. The article highlights the process of perception of the evolutionary
theory in Ukraine in the second half of the XIX century. An analysis of the original works
of biology scientists in Russia of the second half of the 19th century and relevant
historiographic and archival literature testifies, that scientists responded to the publication
of Charles Darwin's book "The Origin of Species" (1859). In the early 60-ies of the XIX century,
in articles and speeches some scientists began to set out and appraise the key messages
of the new teaching. В статье освещается процесс восприятия эволюционной теории на территории Украины во второй половине XIX ст. Анализ оригинальных работ ученых-биологов в России второй половины XIX ст. и соответствующей историографической и архивной литературы свидетельствует, что они активно отозвались на выход в свет книги Ч. Дарвина «Происхождение видов» (1859) и уже в начале 60-х годов XIX ст. в рефератах, статьях и выступлениях отдельных ученых стали выкладываться и оцениваться положение нового учения.