Механізація цегельного виробництва у Вінниці першої половини XX ст. - Грабовська, О.В. (Питання історії науки і техніки, 2018)
У статті здійснено аналіз особливостей процесу механізації цегельного виробництва м. Вінниці з початку 1920-х до середини 1950-х років. Автор розглядає історію розвитку виробничих потужностей вінницьких цегельних заводів вказаного періоду. Аналізує зміни та вдосконалення в технології цегельного виробництва окремо на кожному з основних виробничих етапів: видобуток та підготовка глини, формування сирцю, сушіння і випал. The article analyzes the features of the process of mechanization of brick
production in Vinnitsa from the early 1920s to the mid-1950s. The author examines the
history of the development of production capacities of the Vinnytsia brick factories of the
period. The paper analyzes changes and improvements in the technology of brick production
separately at each of the main production stages: extraction and preparation of clay,
forming, drying and firing. В статье осуществлен анализ особенностей процесса механизации кирпичного производства г. Винницы с начала 1920-х до середины 1950-х годов. Автор рассматривает историю развития производственных мощностей винницких кирпичных заводов указанного периода. Анализирует изменения и усовершенствования в технологии кирпичного производства отдельно на каждом из основных производственных этапов: добыча и подготовка глины, формовка сырца, сушка и обжиг.