Київська фортифікація - Новікова-Вигран, О.С. (Питання історії науки і техніки, 2018)
Зведення та функціонування фортифікаційних споруд Києва нерозривно пов'язані з історією самого міста, що налічує понад півтори тисячі років. Київ завжди був ласим шматком для загарбників всіх мастей, а значить питання його захисту було, без перебільшення, питанням життя і смерті, як для його жителів, так і для правителів. Розпочавшись зі створення «Змієвих валів» система фортифікаційних споруд розвивалася та вдосконалювалася. Темпи розвитку безпосередньо були пов'язані з геополітичними процесами в самій державі, а також з глобальними процесами технологічного і наукового прогресу. Фортифікація Києва унікальна, в першу чергу тим, що вона включає в себе практично всі системи оборони, які визначаються сучасною наукою. The construction and functioning of the fortifications
of Kiev are indissolubly linked with the history of the city itself, which is more
than 1,500 years old. Kiev has always been a tasty morsel for invaders of all kinds, which
means that the issue of its protection was, without exaggeration, a matter of life and death
both for its inhabitants and for the rulers. Beginning with the creation of "serpentine ramparts",
the fortification system developed and improved. The pace of development was directly
related to geopolitical processes in the state itself, as well as to the global processes of
technological and scientific progress. Fortification of Kiev is unique in the first place because
it includes almost all defense systems, which are determined by modern science. Возведение и функционирование фортификационных сооружений Киева неразрывно связаны с историей самого города, насчитывающей более полутора тысяч лет. Киев всегда был лакомым куском для захватчиков всех мастей, а значит, вопрос его защиты был без преувеличения вопросом жизни и смерти как для его жителей, так и для правителей. Начавшись с создания «Змиевых валов», система фортификационных сооружений развивалась и усовершенствовалась. Темпы развития напрямую были связаны с геополитическими процессами в самом государстве, а также с глобальными процессами технологического и научного прогресса. Фортификация Киева уникальна в первую очередь тем, что она включает в себя практически все системы обороны, которые определялись современной ей наукой.