Краєзнавчий музей в житті та діяльності академіка ВУАН М.В. Павлової (Гортинської) - Дефорж, Г.В. (Питання історії науки і техніки, 2018)
Стаття присвячена висвітленню життя та діяльності видатного українського вченого, палеозоолога, академіка ВУАН М.В. Павлової у галузі музеології, зокрема у сфері розвитку краєзнавчого руху. У статті дана періодизація життя та діяльності М.В. Павлової, здійснено аналіз її основних праць з музеєзнавства. Вчена займалася проблемами збереження музейних експонатів, розвивала палеозоологічну освіту та популяризувала палеонтологічні знання. The article is devoted to the coverage
of the life and work of the outstanding Ukrainian scientist, paleozoologist, the academician
of Ukrainian Academy of Sciences M.V. Pavlova in museum science, in particular in the
development of the regional movement. The article presents the periodization of life and activity
of M.V. Pavlova, the analysis of her main works on museology is carried out. She dealt
with the preservation of museum exhibits, developed paleozoological education and popularized paleontological knowledge. Статья посвящена освещению жизни и деятельности выдающегося украинского ученого, палеозоолога, академика ВУАН М.В. Павловой в музеелогии, в частности в сфере развития краеведческого движения. В статье представлена периодизация жизни и деятельности М.В. Павловой, осуществлен анализ ее основных трудов по музееведению. Она занималась проблемами сохранения музейных экспонатов, развивала палеозоологическое образование и популяризировала палеонтологические знания.