Інституційне забезпечення екологічної політики в умовах децентралізації - Шевченко, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
Проаналізовано інституційне забезпечення екологічної політики в контексті реформи децентралізації. Обґрунтовано основні напрями вдосконалення інституційних засад, сутність і роль прав власності на природні ресурси. Доведено необхідність розмежування відносин прав власності на природні ресурси відповідно до загальноприйнятих вимог світової спільноти з урахуванням низки базових чинників, пов’язаних із гарантуванням якості навколишнього природного середовища, соціальної ефективності природокористування. Проаналізовано нормативно-правову базу сфери децентралізації та виявлено певні прогалини, що необхідно заповнити внесенням змін та доповнень до чинного законодавства. Визначено стратегічні орієнтири децентралізованого розвитку нашої держави. Запропоновано інституційні засади, які забезпечать відкритість і демократичність екологічної політики в умовах реформи децентралізації: інститути, що формують основу для залучення місцевих органів влади й управління до процесу прийняття рішень на загальнонаціональному рівні; організації, спроможні встановити соціальний діалог між представниками державних та місцевих органів, громадськості, зацікавлених осіб безпосередньо на всіх стадіях розробки адміністративних рішень. Analyzed the institutional provision ecological policy in the context of decentralization reforms. The substantiated directions for improving the institutional foundations. In this connection determines the essence and role of ownership rights to natural resources. Proved that settlement of ownership relations in natural resources, in accordance with standard the requirements of world community, where the will be counted a range basic factors associated with a quality- assured environment, social efficiency use of natural resources. Analyzed the regulatory framework in the sphere decentralization and identified certain gaps that need to fill introduction of changes and amendments to current legislation. Determined the strategic orientations decentralized development of our country. Proposed institutional principles which will ensure openness and democratic ecological policy conditions decentralization reforms: institutes which provide a basis for attracting local authorities and management in decision making in nationwide level; organizations which can establish social dialogue between the representatives the state and local bodies public, stakeholders directly to governance at all stages of administrative decisions.