Репрезентативність даних моніторингу лісів для Лівобережного Лісостепу України - Пивовар, Т.С. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано характеристики лісів на ділянках моніторингу ІІ рівня в Лівобережному Лісостепу України. Доведено, що вони є репрезентативними для регіону, а одержані на них оцінки стану лісів адекватно характеризують стан лісів регіону. У регіоні переважають ділянки свіжих кленово-липової та ясенево-липової дібров, деревостани середньовікові та пристиглі, природного походження. Серед обстежених дерев 23 порід переважають дуб звичайний, сосна звичайна і липа дрібнолиста. Проанализированы характеристики лесов на участках мониторинга ІІ уровня в Левобережной Лесостепи Украины. Доказано, что они являются репрезентативными для региона, а полученные на них оценки состояния лесов адекватно характеризуют состояние лесов региона. В регионе преобладают участки свежих кленово-липовой и ясенево-липовой дубрав, древостои средневозрастные и приспевающие, естественного происхождения. Среди обследованных деревьев 23 пород преобладают дуб черешчатый, сосна обыкновенная и липа мелколистная. Characteristics of forest stands were analyzed in monitoring plots of level II in the left-bank Forest Steppe of Ukraine. It was proved, that they are representative for this region, and obtained estimation of forest condition characterize adequately forest condition in this region. Plots of fresh maple & lime and ash & lime oak forest, middleaged and premature stands, forests of natural origin predominate in the region. Among inspected trees of 23 species, Quercus robur L., Pinus silvestris L. and Tilia cordata L. are the most common.