Міграція інформаційних елементів у водних об’єктах - Блажкевич, Т.П. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
На підставі схеми кругообігу води у біосфері наведена структура інформаційних потоків, логічно доведена можлива міра іманентності міграції хімічних елементів у водних об’єктах. Проаналізовано сучасний стан складових біосфери, досліджено кількісні характеристики міграції хімічних елементів в її водних об’єктах та потоки інформаційних елементів. Побудовано граф міграції речовин у природі, за допомогою якого доведено, що будь-які цикли обміну речовини, енергії та інформації можна представити у вигляді процесу перетворення одних ресурсів на інші. Розроблена загальнопланетарна модель міграції інформаційних елементів в мегабіосфері, виділені речовинні, енергетичні та інформаційні потоки. On the basis of water circulation scheme in the biosphere the structure of information flows is developed. The possible limits of the immanent migration of chemical elements in water objects are proved logically. The preset-day state of the biosphere elements is analyzed; the quantitative characteristics of the chemical elements migration in the biosphere water objects and information elements flows are investigated. The scheme of substance migration in the nature is devised. The above scheme makes it possible to prove that any exchange of substances, energy and information can be presented through the process of transforming resources. The general planetary model of migration of information elements in the megabiosphere is developed/The substance, energy and information flows are singled out.