Регулювання орендних відносин у сфері водокористування: інституціональні та фіскальні аспекти - Хвесик, Ю.М.; Бусел, Р. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
У статті розкриваються негативні наслідки недосконалості інституціонального забезпечення системи регулювання орендних відносин у сфері водокористування. Проаналізовано територіальну асиметрію площі орендованих земель водного фонду та фіскальну віддачу впровадження угод тимчасового їх використання. Виявлено основні тенденції надходжень орендної плати за надання водних об’єктів в оренду до Зведеного бюджету України. Здійснено кластеризацію регіонів України за рівнем поширення орендних угод у сфері водокористування з метою диференціації інструментів регулювання діяльності суб’єктів орендних відносин. The negative effects of imperfection institutional support of the regulatory system of rent relations into water using field are revealed in the article. The territorial asymmetry area of leased land of the water fund and fiscal impact implementation of agreements it temporary use is analyzed. Main trends revenue of rental payment for leased water bodies to the Consolidated budget of Ukraine is established. Clustering regions of Ukraine by the level of dissemination rental agreements into water using field for the purpose of differentiating instruments for regulating activities subjects of rent relations is done.