Система критеріїв та показників оцінки ефективності водокористування - Яроцька, О.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
Обґрунтовано методичний підхід до визначення критеріїв оцінки ефективності водокористування. Охарактеризовано критерії та показники такого оцінювання, результати якого повинні стати основою для прийняття стратегічних, тактичних та оперативних управлінських рішень і вибору альтернативних шляхів розвитку водогосподарських систем. Критерії оцінки ефективності водокористування охоплюють соціальну, економічну, екологічну, інвестиційну, технологічну та інституціональну сфери, що мають як прямий, так й опосередкований вплив на процес водокористування. Така оцінка дає змогу охопити всі аспекти водогосподарської діяльності та враховувати їх при прийнятті оптимальних управлінських рішень щодо раціонального використання водних ресурсів. The methodological approach of criteria search for an evaluation of water use effectiveness has been proposed. Basic criteria and parameters have been determined for the evaluation of water use effectiveness. The results of the evaluation should serve as a basis for developing strategic, tactical, and operative managing solutions, and for proposing better alternative ways for water economy system. Evaluation criteria of the effectiveness of water use encompass social, economical, ecological, investitional, technological, and institutional components. Such components may have both direct and indirect effect on water use. This multiple-component evaluation allows to incorporate all aspects of water use. It may be useful while searching for optimal managing approaches for rational use of water resources.