Скульптурно-живописна модель інтерпретації творчої особистості Василя Стуса - Пуніна, О. (Слово і Час, 2018)
У статті проаналізовано образ креатора В. Стуса у скульптурі та малярстві. Наголос зроблено на осмисленні постаті Стуса митцями в ракурсі експресіонізму, риси якого засвідчені й у творчості самого письменника. Живописні та скульптурні образи В. Стуса об'єднано спільним знаменником – експресіоністичною моделлю пластичного мистецтва щодо цієї креативної індивідуальності. The paper analyzes the image of Vasyl Stus as a creator, presented in sculpture and painting. The emphasis is made on the comprehension of Stus’s personality by painters and sculptors in terms of expressionism, which is clearly observable in the works of the writer himself. The expressionist artistic model applied to the creative individuality is a common feature of pictorial and sculptural images of Vasyl Stus. В статье анализируется образ креатора В. Стуса в скульптуре и живописи. Ударение сделано на осмыслении фигуры Стуса в ракурсе экспрессионизма, который достаточно красноречиво выявляется и в творчестве самого писателя. Живописные и скульптурные образы В. Стуса объединены общим знаменателем – экспрессионистической моделью пластичного искусства относительно этой креативной индивидуальности.