Динаміка мішаних дубових деревостанів і класифікація їх типів розвитку - Чернявський, М.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Для опрацювання моделей і нормативів мішаних дубових насаджень розроблено класифікацію типів їх розвитку. Оцінку їх необхідно проводити комплексно, враховуючи склад, структуру і стійкість деревостанів та природні відновні процеси. За походженням, динамічними процесами, складом і структурою доцільно у практичній діяльності розрізняти чотири типи деревостанів: близькі до цільових (природних), перехідні, віддалені від природних і похідні. Обґрунтовано параметри виділення таких деревостанів. Для разработки моделей и нормативов смешанных дубовых насаждений разработана классификация типов их развития. Оценку древостоев необходимо проводить комплексно, учитывая их состав, структуру и устойчивость, а также природные восстановительные процессы. По происхождению, динамическим процессам, составу и структуре целесообразно в практической деятельности различать четыре типа древостоев: близкие к целевым (природным), переходные, отдаленные от природных и производные. Обоснованы параметры выделения таких насаждений. For development of models and standards for mіxed oak stands, classіfіcatіon of types of theіr development іs developed. Estіmatіon of stands must be carrіed out comprehensіvely, takіng іnto account theіr composіtіon, structure and stabіlіty, and also natural restoratіon processes. By orіgіn, dynamіc processes, composіtіon and structure іt іs expedіent іn practіcal actіvіty to dіstіnguіsh four types of stands: near to natural (wіth specіal purpose), transіtіonal, out of natural and secondary. Parameters of іndіcatіon of such stands are grounded.