Стратегія поведінки видів рослин у процесі заростання зрубів смерекових лісів - Буськанюк, М.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано динаміку відносного покриття видів рослин на зрубах смерекових лісів північно-східного макросхилу Українських Карпат. За подібною поведінкою види розділено на дві групи: види, які ростуть у лісових фітоценозах і зберігаються після вирубання та види, які з’являються лише на зрубах. Проанализирована динамика относительного покрытия видов растений на вырубках еловых лесов северо-восточного макросклона Украинских Карпат. По этому признаку виды разделены на две группы: виды, которые растут в лесных фитоценозах и сохраняются после рубки, и виды, которые появляются только на вырубках. Dynamics of plants covering in the spruce forest clear-cuts in the north-east macroslope of Ukrainian Carpathians have been analyzed. All plant species were divided into two groups based on strategy. The first group includes species of forest phytocenosis, which survive after cutting. The second group includes species, which grow only in the clearcuts.