Обґрунтування принципів відбору модельних дерев для встановлення сортиментно-ґатункової структури деревостанів - Любчич, М.В.; Букша, І.Ф.; Пастернак, В.П. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Розглядається один із методів установлення сортиментно-ґатункової структури деревостанів при таксації лісосік. На прикладі лісосіки суцільної санітарної рубки показано принципи підбору модельних дерев. Установлено можливості оптимізації планового виходу сортиментів і збільшення надходжень коштів від реалізації деревини у круглому вигляді. Рассматриваются методы расчета сортиментно-сортной структуры древостоев. На примере лесосеки сплошной санитарной рубки показаны принципы подбора модельных деревьев. Установлены возможности оптимизации выхода сортиментов и увеличения поступлений от реализации лесоматериалов в круглом виде. Methods of estimation of assortment-grade structure for forest stands are examined. On the example of clear sanitary cutting, principle of model trees selection are shown. Possibilities of optimization of output of assortments and additional benefits are determined.