Етноестетичні виміри культурологічної концепції Євгена Маланюка - Гарасим, Я. (Слово і Час, 2018)
У статті розглянуто націєцентричні принципи культурологічної методології Євгена Маланюка
при осмисленні феномену української етнічної культури в контексті її історичного формування
та геополітичного розвитку. Головну увагу звернено на виявлення грецької калокагатичної
традиції в етико-естетичному комплексі українських культуротворчих феноменів та встановлення
національно специфічних рис релігійного світогляду українців порівняно з аналогічними явищами
духовності сусідніх етносів. The paper considers Yevhen Malaniuk’s nationally focused principles of culturological methodology
concerning comprehension of Ukrainian ethnic culture phenomenon in the context of its historical
formation and geopolitical development. The main attention is paid to detection of Greek tradition of
kalokagatia in ethical and aesthetic complex of Ukrainian cultural formative phenomena and installation
of nationally specific features of Ukranians’ religious outlook in comparison with corresponding
occurrences of neighboring ethnoses’ spirituality. В статье рассмотрены нациоцентричные принципы
культурологической методологии Евгения Маланюка
при осмыслении феномена украинской этнической
культуры в контексте ее исторического формирования
и геополитического развития. Главное внимание
обращено на выявление греческой калокагатической
традиции в этико-эстетическом комплексе украинских
культуротворческих феноменов и установление
национально специфических свойств религиозного
мировоззрения украинцев по сравнению с аналогичными
явлениями духовности соседних этносов.