Ментальний комплекс малоросійства в українській культурі: дискурс Євгена Маланюка - Баган, О. (Слово і Час, 2018)
У статті досліджено проблему малоросійства як психологічного комплексу української
нації. Проаналізовано дотичні думки Є. Маланюка, викладені в його культурологічних
есеях “Три літа”, “Творчість і національність”, “Гоголь-Ґоґоль”, “До проблеми культурного
процесу”, “Єдинонеділимство”. Роз'яснено зміст таких націософських понять, як “енківщина”,
“хлєстаковщина”, “національний гермафродитизм”, “механічність і декоративність культури”.
Розглянуто тему взаємозв'язків між українською та російською літературами, цивілізаційних
суперечностей між ними. The paper investigates the problem of ‘malorosiystvo’ as a psychological complex of the Ukrainian
nation. The author analyzes conceptual thoughts of Y. Malaniuk on this topic offered in culturological
essays “Three Years”, “Creativity and Nationality”, “Hohol-Gogol”, “To the Problem of Cultural
Process”, “United and Indivisible”. The natiosophic significance of such concepts as ‘enkivshchyna’,
‘khliestakovshchyna’, ‘national hermaphroditism’, ‘mechanical and decorative culture’ is explained.
The subject of the relationship between Ukrainian and Russian literatures, civilizational contradictions
between them are being discussed. В статье исследуется проблема малороссийства
как психологического комплекса украинской нации.
Анализируются касающееся этого размышления
Е. Маланюка из его культурологических эссе “Три года”,
“Творчество и национальность”, “Гоголь-Ґоґоль”, “К
проблеме культурного процесса”, “Единонеделимство”.
Объясняется смысл таких нациософских понятий,
как “энковщина”, “хлестаковщина”, “национальный
гермафродитизм”, “механичность и декоративность
культуры”. Изучается тема взаимосвязей между
украинской и русской литературой, цивилизационные
противоречия между ними.