Інтертекстуальний простір роману Юрія Винничука “Танго смерті” - Коваленко, Д. (Слово і Час, 2018)
У статті запропоновано інтертекстуальне прочитання роману Ю. Винничука “Танго смерті”
в річищі часопросторової проблематики. Проаналізовано такі вияви міжтекстових зв'язків у
романі, як власне інтертекстуальність (цитати й алюзії) та архітекстуальність (жанровий зв'язок
текстів); установлено, що роман “Танго смерті” пов'язаний із широким літературним контекстом –
від грецьких міфів до сучасної авторові реальності. Такий інтертекстуальний дискурс значно
розширює змістовий простір тексту й активізує його на нові інтерпретації. The paper attempts an intertextual reading of Y. Vynnychuk’s novel “Tango of Death” in the context
of the time and space issues. Such intertextual links in the novel as actual intertextuality (citations
and allusions) and architext (genre based links of texts) were analyzed. It was found that the novel
“Tango of Death” is associated with the broad literary context: from Greek myths to the modern author’s
reality. Such intertextual discourse greatly expands the semantic space of the text and activates it
for new interpretations. В статье предложено интертекстуальное прочтение
романа Ю. Винничука “Танго смерти” в контексте время-
пространственной проблематики, проанализированы
такие проявления междутекстовых связей в романе,
как собственно интертекстуальность (цитаты, аллюзии)
и архитекстуальность (жанровая связь текстов);
установлено, что роман “Танго смерти” связан с
широким литературным контекстом – от греческих
мифов до современной автору действительности. Такой
интертекстуальный дискурс значительно расширяет
смысловое пространство текста и активизирует его на
новые интерпретации.