О гомотопической эквивалентности тотальному пространству расслоения на торы. Случай с непустым краем - Мозгова, А.А. (Український математичний журнал, 2002)
Наведено критерій, що визначає коли гладкий компактний чотиривимірний многовид з незвідним краєм гомотопічно еквівалентний тотальному простору розшарування на двовимірні замкнені асфернчні поверхні над двовимірною ас4>еричною поверхнею з краєм. We present a criterion that indicates the case where a smooth compact 4-manifold with irreducible boundary is homotopically equivalent to the total space of a fibering into two-dimensional closed aspherical surfaces over a two-dimensional aspherical surface with boundary.