Взаємозв’язок між показниками стану крон, визначеними різними методами - Пивовар, Т.С. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Проаналізовано значення показників стану крон дуба, сосни, клена, липи та ясена, визначені на ділянках моніторингу. Найтісніший кореляційний зв’язок виявлено між показниками дефоліації та прозорості листя. У міру збільшення категорії санітарного стану дерев закономірно зменшується щільність крон, збільшуються прозорість листя, рівні дефоліації й периферійного відмирання крон. Проанализированы значения показателей состояния крон дуба, сосны, клена, липы и ясеня, определенные на участках мониторинга. Наиболее тесная корреляционная связь обнаружена между показателями дефолиации и прозрачности листвы. По мере увеличения категории санитарного состояния деревьев закономерно уменьшается плотность крон, возрастают прозрачность листвы, уровень дефолиации и периферийного отмирания крон. Crown condition indices for oak, pine, maple, lime and ash, estimated in monitoring plots, have been analyzed. The strongest correlation has been evaluated between crown defoliation and foliage transparency. As far as tree sanitary condition index increases, crown density appropriately decreases, and crown transparency, defoliation and dieback increase.