Випадкові атрактори для неоднозначно розв'язних дисипативних за ймовірністю систем - Капустян, О.В. (Український математичний журнал, 2004)
Доведено теорему про існування випадкового атрактора для багатозначної випадкової динамічної системи, що є дисипативною за ймовірністю. Абстрактні результати застосовано до дослідження якісної поведінки розв'язків системи звичайних диференціальних рівнянь із неперервною правою частиною, збуреної стаціонарним випадковим процесом. У термінах функції Ляпунова для незбуреної системи наведено достатні умови існування випадкового атрактора. We prove a theorem on the existence of a random attractor for a multivalued random dynamical system dissipative with respect to probability. Abstract results are used for the analysis of the qualitative behavior of solutions of a system of ordinary differential equations with continuous right-hand side perturbed by a stationary random process. In terms of the Lyapunov function, for an unperturbed system, we give sufficient conditions for the existence of a random attractor.