Про стійкість рівноваги гіроскопічно зв'язаних систем - Сосницький, С.П. (Український математичний журнал, 2003)
Досліджується стійкість положення рівноваги гіроскопічно зв'язаних консервативних систем у випадку, коли в положенні рівноваги немає локального максимуму силової функції. Розглядається ситуація, коли гіроскопічний зв'язок по одній частині координат є слабким, а по іншій — сильним. We investigate the stability of an equilibrium state of gyroscopic coupled conservative systems in the case where the force function does not attain a local maximum in this state. We consider the situation where the gyroscopic coupling is weak with respect to a part of coordinates and strong with respect to the other part.