Динаміка рекреаційно-туристичного навантаження на Прикарпатті - Лопарьова, О.Б.; Шпарик, Ю.С. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
За результатами аналізу показників роботи туристичної галузі в Івано-Франківській області досліджено динаміку антропогенного навантаження на ліси з 2001 до 2007 рр. за видами туризму, районами й місяцями. Понад 10-тикратне збільшення туристичного потоку відбувається за рахунок спортивно-оздоровчого і відпочинкового туризму в теплий період року. Центром рекреації в регіоні є територія Яремчанської міської Ради. Пропонується інтенсифікувати розвиток туристичної інфраструктури поблизу річок і водойм області, а також у Верховинському районі. Це дасть змогу значною мірою розосередити туристичні потоки навіть при збільшенні кількості туристів. По результатам анализа показателей работы туристической отрасли в Ивано-Франковской области исследована динамика антропогенной нагрузки на леса региона по видам туризма, районам и месяцам года. В регионе с 2001 по 2007 гг. произошло более чем 20-тикратное увеличение туристического потока за счет спортивно-оздоровительного туризма в теплый период года. Центром рекреации в области является территория Яремчанского городского Совета. Предлагается интенсифицировать развитие туристической инфраструктуры вблизи рек и водоемов области, а также в Верховинском районе. Это позволит в значительной мере рассредоточить туристические потоки даже при увеличении количества туристов. Dynamics of anthropogenic load on Precarpathian forests by tourism types, months and regions is given according to official results of the Regional State Department was investigated. Twenty times increment of number of tourists was registered in Ivano-Frankovsk region from 2001 to 2007 due to sport and health-improving tourists during warm period of a year. Yaremche is the tourist center of the region. Infrastructure of tourism development close to rivers and lakes and in Verkhovyna district is suggested for intensifying because there are few tourists there. It gives a chance to decrease the anthropogenic pressure on Precarpathian forests even at increase their number.