Витрати підприємства: можливості управління та оптимізації на основі функціонального моделювання та перепроектування бізнес-процесів - Латишева, О.В.; Касьянюк, С.В.; Голубова, І.В.; Хаджийський, Є.А. (Вісник економічної науки України, 2019)
Сталий розвиток вітчизняного підприємства залежить від раціонального використання усіх видів ресурсів, що обумовлює необхідність переходу до оптимальної системи управління витратами. Актуальність і значущість проблеми управління витратами зумовлює необхідність ґрунтовного дослідження та визначення оптимальної структури витрат. У статті запропонована процедура моделювання для удосконалення обліку та управління витратами. У статті висвітлено особливості процедури управління та оптимізації витрат на основі функціонального моделювання та перепроектування бізнес-процесів в контексті обраного більшістю підприємств процесного підходу. Для удосконалення управління витратами та діяльності підрозділу машинобудівного підприємства у статті було запропоновано використання методологій моделювання бізнес-процесів нотації IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling), яка відображає процесний підхід до формування та ідентифікації бізнес-процесів підприємства. У статті було запропоновано застосовувати процедуру моделювання та перепроектування бізнес-процесів для пошуку резервів скорочення витрат та удосконалення системи управління витратами, представлено моделі управління витратами та моделі бізнес-процесів вантажних перевезень структурного підрозділу машинобудівного заводу. Для оптимізації витрат підприємства запропоновано використання функціонально-вартісного аналізу. Визначено зміст, обґрунтовано застосування моделювання і перепроектування бізнес-процесів для пошуку резервів зниження витрат. Визначено процедуру використання моделювання і перепроектування бізнес-процесів на українських підприємствах. Практична значущість одержаних результатів полягає в удосконаленні систем обліку і управління витратами, за результатами моделювання яких можна буде здійснювати планування, прогнозування та моделювання витрат по усьому ланцюгу бізнес-процесів, розробляти заходи отримання бажаних результатів по окремим операціям та у цілому по функціональній діяльності тощо. Устойчивое развитие отечественного предприятия зависит от рационального использования всех видов ресурсов, что обусловливает необходимость перехода к оптимальной системе управления затратами. Актуальность и значимость проблемы управления затратами предопределяет необходимость основательного исследования и определения оптимальной структуры расходов. В статье предложена процедура моделирования для совершенствования учета и управления расходами. В статье освещены особенности процедуры управления и оптимизации затрат на основе функционального моделирования и перепроектирования бизнес-процессов в контексте выбранного большинством предприятий процессного подхода. Для усовершенствования управления затратами и деятельности подразделения машиностроительного предприятия в статье было предложено использование методологий моделирования бизнес-процессов нотации IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling), которая отражает процессный подход к формированию и идентификации бизнес-процессов предприятия. В статье было предложено применять процедуру моделирования и перепроектирования бизнес-процессов для поиска резервов сокращения расходов и совершенствования системы управления затратами, представлены модели управления затратами и модели бизнес-процессов грузовых перевозок структурного подразделения машиностроительного завода. Для оптимизации затрат предприятия предложено использование функционально-стоимостного анализа. Определено содержание, обосновано применение моделирования и перепроектирования бизнес-процессов для поиска резервов снижения затрат. Определены процедура использования моделирования и перепроектирования бизнес-процессов на украинских предприятиях. Практическая значимость исследования заключается в совершенствовании систем учета и управления расходами, по результатам моделирования которых можно будет осуществлять планирование, прогнозирование и моделирование затрат по всей цепи бизнес-процессов, разрабатывать меры получения желаемых результатов по отдельным операциям и в целом по функциональной деятельности и т. п. Sustainable development of a domestic enterprise depends on the rational use of all types of resources, which necessitates the transition to an optimal cost management system. The urgency and significance of the cost management problem necessitates a thorough research and the determination of the optimal cost structure. The article proposes a modeling procedure for improvement of accounting and cost management. The article highlights the features of the management and cost optimization procedure based on functional modeling and re-designing of business processes in the context of the process approach chosen by the majority of enterprises. In order to improve cost management and the activity of the machine-building enterprise, the article proposed the use of the IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling business process) modeling methodologies, which reflects the process approach to the formation and identification of business processes of the enterprise.The article proposes to apply a modeling and redesign process for business processes to find reserves for cost reduction and improvement of cost management system, and presents models of cost management and business processes of freight transport of a structural unit of a machine-building plant. To optimize the costs of the enterprise proposed the use of functional-cost analysis. The content is determined, application of modeling and redesign of business processes is grounded in order to find the reserves of cost reduction. The procedure of using modeling and re-designing of business processes at Ukrainian enterprises is determined. The practical significance of the results obtained is to improve the accounting and cost management systems, the results of which can be simulated, which will allow planning, forecasting and cost modeling across the entire business processes chain, developing measures for obtaining the desired results for individual operations and, in general, for functional activities, etc.