Маркетингові дослідження фармацевтичного ринку України щодо перспектив створення нової лікарської форми - Борко, Є.А.; Ковалевська, І.В.; Рубан, О.А. (Вісник економічної науки України, 2019)
Мета роботи – маркетингове дослідження номенклатури лікарських засобів, які представлені на фармацевтичному ринку України, і застосовуються для лікування захворювань аноректальної зони.
У роботі використаний графічний, системний, маркетинговий та фармакоекономічний методи аналізу.
За даними медичної статистики в Україні просліджується стрімке зростання відсотка хворих, що мають патології аноректальної зони серед людей працездатного віку. Причиною цього є спосіб життя сучасної людини, що призводить до незбалансованого харчування, зменшення фізичної активності та несвоєчасного лікування вже наявних захворювань. Велика варіабельність симптоматичного прояву патологічних процесів при захворюваннях аноректальної зони потребує призначення ефективного лікування групами препаратів з різною фармакологічною активністю.
При аналізі асортименту лікарських препаратів, що використовуються для лікування захворювань аноректальної зони було встановлено, що на фармацевтичному ринку України представлено 117 препаратів в різних лікарських формах; з них частка супозиторіїв складає 17,09%. При аналізі походження основних діючих речовин супозиторіїв було встановлено, що найбільшу частку складають діючі речовини синтетичного походження (60%), рослинні компоненти присутні у 25% проаналізованих препаратів, частка в 15% приходиться на комбінацію речовин рослинного та синтетичного походження. Аналіз походження фірми-виробника дозволяє зробити висновок, що частка лікарських засобів українського виробництва складає 50%, також асортимент представлений закордонними виробникам з Німеччини, Польщі, Франції, Сербії та Італії. Отримані результати свідчать, що згідно рекомендацій до застосування препаратів, курс лікування в 1 тиждень є раціональним. Аналіз схем лікування свідчить, що використання комбінації декількох препаратів з різних фармакологічних груп значно підвищує загальну вартість та відображає відсутність комплаєнсу.
Проведено аналіз лікарських засобів, що застосовуються для лікування захворювань аноректальної зони. Досліджено асортимент препаратів за формою випуску, походженням фірми-виробника, складом лікарської форми, походженням основних компонентів та цінової політики. Встановлено, що існує недолік ректальних супозиторіїв комбінованого складу, які б могли використовуватись для лікування зазначених патологій.
Тому, в результаті дослідження був зроблений висновок про доцільність та актуальність створення нового лікарського препарату для безпечного та ефективного лікування захворювань аноректальної зони. Цель работы – маркетинговое исследование номенклатуры лекарственных средств, представленных на фармацевтическом рынке Украины, которые применяются для лечения заболеваний аноректальной зоны.
В работе использованы графический, системный, маркетинговый и фармакоэкономический методы анализа.
По данным медицинской статистики в Украине прослеживается стремительный рост процента больных, имеющих патологии аноректальной зоны среди людей трудоспособного возраста. Причиной этого является образ жизни современного человека, что приводит к несбалансированному питанию, уменьшению физической активности и несвоевременному лечению уже имеющихся заболеваний. Большая вариабельность симптоматического проявления патологических процессов при заболеваниях аноректальной зоны требует назначения эффективного лечения группами препаратов с разной фармакологической активностью.
При анализе ассортимента лекарственных препаратов, используемых для лечения заболеваний аноректальной зоны, было установлено, что на фармацевтическом рынке Украины представлено 117 препаратов в различных лекарственных формах; из них доля суппозиториев составляет 17,09%. При анализе происхождения основных действующих веществ суппозиториев было установлено, что наибольшую долю составляют действующие вещества синтетического происхождения (60%), растительные компоненты присутствуют в 25% проанализированных препаратов, доля в 15% приходится на комбинацию веществ растительного и синтетического происхождения. Анализ происхождения фирмы-производителя позволяет сделать вывод, что доля лекарственных средств украинского производства составляет 50%, также ассортимент представлен зарубежными производителям из Германии, Польши, Франции, Сербии и Италии. Полученные результаты свидетельствуют, что согласно рекомендациям к применению препаратов, курс лечения в 1 неделю является рациональным. Анализ схем лечения свидетельствует, что использование комбинации нескольких препаратов из разных фармакологических групп значительно повышает общую стоимость и отражает отсутствие комплаенса.
Проведен анализ лекарственных средств, применяемых для лечения заболеваний аноректальной зоны. Исследован ассортимент препаратов по форме выпуска, происхождению фирмы-производителя, состава лекарственной формы, происхождению основных компонентов и ценовой политики. Установлено, что существует недостаток ректальных суппозиториев комбинированного состава, которые могли бы использоваться для лечения указанных патологий. Поэтому, в результате исследования был сделан вывод о целесообразности и актуальности создания нового лекарственного препарата для безопасного и эффективного лечения заболеваний аноректальной зоны. The aim of the work was a marketing research of the nomenclature of medicines presented on the pharmaceutical market of Ukraine, which are used to treat diseases of the anorectal zone.
The work used graphic, system, marketing and pharmacoeconomic analysis methods.
According to medical statistics in Ukraine, there is a rapid increase in the percentage of patients with pathologies of the anorectal zone among people of working age. The reasons for this phenomenon is the lifestyle of a modern person, which leads to an unbalanced diet, a decrease in physical activity and untimely treatment of existing diseases. The great variability of the symptomatic manifestation of pathological processes in diseases of the anorectal zone requires the appointment of effective treatment with groups of drugs with different pharmacological activity.
When analyzing the assortment of drugs used to treat diseases of the anorectal zone, it was found that 117 pharmaceutical preparations in various dosage forms were presented on the pharmaceutical market of Ukraine; of which the proportion of suppositories is 17.09%. When analyzing the origin of the main active ingredients of suppositories, it was found that the largest share is made up of active substances of synthetic origin (60%), herbal components are present in 25% of the analyzed preparations, a combination of substances of plant and synthetic origin account for 15%. An analysis of the origin of the manufacturing company allows us to conclude that the share of medicines manufactured in Ukraine is 50%, and the range is presented to foreign manufacturers from Germany, Poland, France, Serbia and Italy. The results obtained indicate that, according to the recommendations for the use of drugs, a treatment course of 1 week is rational. An analysis of treatment regimens suggests that the use of a combination of several drugs from different pharmacological groups significantly increases the total cost and reflects a lack of compliance.
The analysis of drugs used to treat diseases of the anorectal zone. The assortment of drugs was studied by the form of release, the origin of the manufacturer, the composition of the dosage form, the origin of the main components and pricing policy. It was found that there is a lack of rectal suppositories of a combined composition that could be used to treat these pathologies. Therefore, as a result of the study, it was concluded that the creation of a new drug for the safe and effective treatment of diseases of the anorectal zone is advisable and relevant.