Оптимізація пасажирських перевезень у крупному транспортному вузлі - Ольховська, О.Л.; Бутко, К.Р. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті представлено модель оптимізації діяльності залізничного транспорту при організації пасажирських перевезень у крупному транспортному вузлі. При оптимізаційних розрахунках визначають кількість транспорту, що приписана до вузла; оптимальні тарифи на перевезення; кількість транспортних одиниць за напрямками залежно від випадкового попиту на перевезення. Враховується можливість залучення додаткових транспортних одиниць у випадку недостатності власних. У моделі враховано вплив конкурентного транспорту (автомобільного). Розв’язання даної задачі в загальному вигляді потребує залучення методів статистичного моделювання та нелінійного програмування. В статье представлена модель оптимизации деятельности железнодорожного транспорта при организации пассажирских перевозок в крупном транспортном узле. При оптимизационных расчетах определяют количество транспорта, которое приписано к узлу; оптимальные тарифы на перевозку; количество транспортных единиц по направлениям в зависимости от случайного спроса на перевозку. Учитывается возможность привлечения дополнительных транспортных единиц в случае недостаточности собственных. В модели учтены влияние конкурентного транспорта (автомобильного). Решение данной задачи в общем виде нуждается в привлечении методов статистического моделирования и нелинейного программирования. The article presents a model for optimizing the activities of railway transport when organizing passenger transportation in a major transportation hub. When optimizing the calculations determine the number of vehicles that are assigned to the node; optimal rates for transportation; the number of transport units in the directions depending on the random demand for transportation. The possibility of attracting additional transport units in case of insufficiency of their own is taken into account. The model takes into account the influence of competitive transport (road). The solution of this problem in general requires the use of statistical modeling and nonlinear programming.