Віртуальні валюти: поширення та передумови до визнання - Малиновська, А.М. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті розглянуто теоретико-методичні засади визнання економічної сутності віртуальних валют та проаналізовано використання технологій, на яких вона побудована, у повсякденному житті. Нинішній час істотно відрізняється від попереднього: світом править техніка, а товаром виступає інформація. В такому середовищі зародилися і активно почали використовуватися віртуальні валюти. Особливо це стосується не тільки криптовалюти, а й процесів, на основі яких вона побудована. Криптовалюти активно поширюються, за час їх існування їх кількість збільшилась до більш ніж дві тисячі видів віртуальних валют. Незважаючи на таку популярність, операції з криптовалютами не врегульовані в більшості країн світу. Тому, правовий статус віртуальних валют залишається проблемним питання не тільки для Україні, а й для інших країнах світу. Відсутність нормативно-правового регулювання віртуальних валют призвела до збільшення незаконних, тіньових операцій, інструментом для яких стала криптовалюта, оскільки операції проведені з нею неможливо відслідкувати. У світі по різному підходять до визначення економічної сутності віртуальної валюти, її визначають як електронні гроші, віртуальний товар, власність, віртуальну валюту, засіб платежу. Відсутність єдиного підходу до трактування економічної сутності віртуальних валют ускладнює відображення в бухгалтерському обліку операцій з ними. В основу статті покладено аналіз підходів до визначення економічної сутності віртуальних валют та технологій, на яких вони побудовані. В статье рассмотрены теоретико-методические основы признания экономической сущности виртуальных валют и проанализировано использование технологий, на которых она построена, в повседневной жизни. Настоящее время существенно отличается от предыдущего: миром правит техника, а товаром выступает информация. В такой среде зародились и активно начали использоваться виртуальные валюты. Особенно это касается не только криптовалют, но и процессов на основе которых они построены. Криптовалюты активно распространяются, за время существования их количество увеличилось до более чем двух тысяч видов виртуальных валют. Несмотря на такую популярность, операции с криптовалютой не урегулированы в большинстве стран мира. Поэтому, правовой статус виртуальных валют остается проблемным вопрос не только для Украины, а и для других стран мира. Отсутствие нормативно-правового регулирования виртуальных валют привела к увеличению незаконных, теневых операций, инструментом для которых стала криптовалюта, поскольку операции, проведенные с ней, невозможно отследить. В мире по-разному подходят к определению экономической сущности виртуальной валюты, ее определяют как электронные деньги, виртуальный товар, собственность, виртуальную валюту, средство платежа. Отсутствие единого подхода к трактовке экономической сущности виртуальных валют затрудняет отражение в бухгалтерском учете операций с ними. В основу статьи положен анализ подходов к определению экономической сущности виртуальных валют и технологий, на которых они построены. The article discusses the theoretical and methodological principles of recognition of the economic nature of virtual currencies and analyzes the use of technologies on which it is built in everyday life. The present time is significantly different from the previous: the world is ruled by technology, and commodity is information. In this environment, virtual currencies were born and actively used. This is especially true not only of the cryptocurrency, but also of the processes on which it is built. Cryptocurrencies are actively spreading, with their number increasing to more than two thousand types of virtual currencies during their existence. Despite this popularity, cryptocurrency transactions are not regulated in most countries of the world. Therefore, the legal status of virtual currencies remains a problematic issue not only for Ukraine, but in other countries of the world. The lack of legal regulation of virtual currencies has led to an increase in illegal, shadow transactions, the tool for which has become a cryptocurrency, since transactions conducted with it can not be tracked. In the world, different approaches to determining the economic nature of virtual currency, it is defined as electronic money, virtual goods, property, virtual currency, means of payment. The lack of a unified approach to interpreting the economic nature of virtual currencies complicates accounting for transactions with them. The article is based on an analysis of approaches to determining the economic nature of virtual currencies and the technologies on which they are based.