Вплив омели на деякі біохімічні показники уражених дерев - Усцький, І.М.; Полякова, Л.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Наводяться результати вивчення впливу омели білої (Viscum album L.) на вміст у лубі тополі чорної, клена гостролистого, клена сріблястого та горобини звичайної загального білку та фенольних сполук, зокрема флавонів і катехінів, з якими пов’язують захисні функції сосни. Зроблено висновок, що омела біла суттєво впливає на метаболізм рослини-господаря в місці поселення. Характер впливу омели залежить від виду рослини-господаря. Під впливом омели у стійкіших видів (тополі чорної, кленів гостролистого і сріблястого) синтез фенольних сполук зростає, а у нестійких (горобини звичайної) знижується. Вміст білків у пагонах нижче місця розташування омели знижується в усіх досліджених порід. У життєздатних пагонах вище розташування омели рівень первинних і вторинних метаболітів стабілізується і не відрізняється від пагонів, не заселених омелою. Приводятся результаты изучения влияния омелы белой (Viscum album L.) на содержание в лубе тополя черного, клена остролистного, клена серебристого и рябины обыкновенной общего белка и фенольных соединений, в частности, флавонов и катехинов, с которыми связывают защитные функции сосны. Сделан вывод, что омела белая существенно влияет на метаболизм растения-хозяина в месте поселения. Характер влияния омелы зависит от вида растения-хозяина. Под влиянием омелы более устойчивых видов (тополя черного, кленов остролистного и серебристого) синтез фенольных соединений увеличивается, а у неустойчивых (рябины обыкновенной) снижается. Содержание белков в побегах ниже места размещения омелы снижается у всех исследованных пород. В жизнеспособных побегах выше размещения омелы уровень первичных и вторичных метаболитов стабилизируется и не отличается от незаселенных омелой побегов. Results of Viscum album L. influence on the content of protein and some second metabolites (flavonols and cathechins) in phloem of different tree species (Populus nigra L., Sorbus aucuparia L., Acer platanoides L., Acer saccharinum Eurth.) are presented. Essential influence on primary and secondary metabolites in phloem of Viscum album location on the host plant branches is proved. Increased amount of phenols is determined for more tolerant species (P. nigra, A. platanoides, A. saccharinum) and decreased one for more susceptible species (S. aucuparia). Content of protein decreased in the places on branches below V. album location. Content of primary and secondary metabolites in the places over V. album location was equal to living branches without pathogen.