Результати 25-річних досліджень географічних культур ялини колючої на Північному Сході України - Лось, С.А.; Висоцька, Н.Ю. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Наведено результати 25-річних досліджень географічних культур ялини колючої, розташованих у Харківській області. Проаналізовано динаміку росту за діаметром і висотою. Виділено групи походжень за інтенсивністю росту. Відібрано походження, перспективні для впровадження на Північному Сході України. Представлены результаты 25-летних исследований географических культур ели колючей, которые расположены в Харьковской области. Проанализирована динамика роста культур по диаметру и в высоту. Выделены группы происхождений по интенсивности роста. Отобраны происхождения, перспективные на северо-востоке Украины. Results of 25-years investigation of Black Spruce provenance test, located in Kharkiv region, are presented. Dynamics of growth by diameter and hight was analyzed. Groups by growth intensity were clastered. Perspective provenances for North-East of Ukraine were selected.