Перспективи розвитку ІT-кластерів в Україні на основі венчурного фінансування - Мішура, В.Б.; Володченко., В.В. (Вісник економічної науки України, 2019)
Розглянуто й проаналізовано основні принципи розвитку ІT-кластерів як складової національної інноваційної системи країни. Розроблено концептуальну модель організаційно-економічних пріоритетів державного регулювання ІT-кластерів у національній економіці, що гармонізує суспільні й економічні інтереси учасників кластерного об'єднання й спрямована на формування державної кластерної політики на основі підвищення конкурентоздатності ІT-сектору. Обґрунтовано практичні рекомендації з удосконалювання державної політики розвитку ІT-кластерів в Україні на основі венчурного інвестування. Встановлено, що незважаючи на позитивну динаміку венчурного фінансування в ІT-секторі в останні роки, на жаль, він перебуває в процесі становлення. Оцінено інтенсивність впливу венчурного капіталу на становлення й розвиток ІT-сектору в Україні. Досліджено основні фактори, які погіршують можливості розвитку даного виду фінансування в Україну. Проаналізовано структурні й регіональні особливості розвитку ІT-кластерів. На основі проведеного аналізу виявлено, що розвиток ІT-кластерів на основі венчурного фінансування є перспективним і сучасним напрямком інвестування українських підприємств. Рассмотрены и проанализированы основные принципы развития IT-кластеров как составляющей национальной инновационной экосистемы страны. Разработана концептуальная модель организационно-экономических приоритетов государственного регулирования IT-кластеров в национальной экономике, которая гармонизирует общественные и экономические интересы участников кластерного объединения и направлена на формирование государственной кластерной политики на основе повышения конкурентоспособности IT-сектора. Обоснованы практические рекомендации по совершенствованию государственной политики развития IT-кластеров в Украине на основе венчурного инвестирования. Установлено, что несмотря на положительную динамику венчурного инвестирования в IT-сектор в последние годы, к сожалению, оно до сих пор находится в процессе становления. Оценена интенсивность воздействия венчурного капитала на становление и развитие IT-сектора в Украине. Исследованы основные факторы, которые ухудшают возможности развития данного вида инвестирования в Украину. Проанализированы структурные и региональные особенности развития IT-кластеров. На основе проведенного анализа выявлено, что развитие IT-кластеров на основе венчурного инвестирования является перспективным и современным направлением инвестирования украинских предприятий. The basic principles of the development of IT clusters as a component of the national innovation ecosystem of the country were reviewed and analyzed. A conceptual model of organizational and economic state regulation of IT clusters in the national economy has been developed, which harmonizes the social and economic interests of the participants of the cluster association and is aimed at forming a state cluster policy based on improving the competitiveness of the IT sector. Practical recommendations for improving the state policy of development of IT-clusters in Ukraine on the basis of venture capital investment are substantiated. It has been established that despite the positive dynamics of venture investment in the IT sector in recent years, unfortunately, it is still in the process of becoming. The intensity of the impact of venture capital on the formation and development of the IT sector in Ukraine is estimated. The main factors that impair the development opportunities of this type of investment in Ukraine are investigated. Analyzed the structural and regional features of the development of IT-clusters. Based on the analysis, it was revealed that the development of IT clusters on the basis of venture investment is a promising and modern investment direction for Ukrainian enterprises.