Анатомо-морфологические особенности апикальных меристем вегетативных почек Fraxinus excelsior L. в географических культурах - Кузнецова, Т.Л. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Внутривидовую изменчивость Fraxinus excelsior L. изучали стандартными биометрическими и цитологическими методами в географических культурах, созданных на базе Краснотростянецкой ЛНС в 1930 году под руководством проф. В. Н. Андреева. Установлены цитологические различия между апикальными меристемами вегетативных почек. Предварительный анализ анатомических и морфологических особенностей апикальных меристем позволил выделить три основных типа: выпуклая форма, плоская форма, описанная в литературе, и куполообразная форма. Установлены корреляции между цитологическими особенностями апикальных меристем и качественными параметрами деревьев. Внутришньовидову мінливість Fraxinus excelsior L. вивчали стандартними біометричними та цитологічними методами в географічних культурах, створених на базі Тростянецької лісової станції у 1930 році під керівництвом проф. Андреєва. Виявлені цитологічні відмінності між апікальними меристемами вегетативних бруньок. Попередній аналіз анатомічних і морфологічних особливостей апікальних меристем дав змогу виділити три основні типи: випукла форма, плоска форма, описана в літературі, та куполоподібна форма. Установлено кореляцію між цитологічними особливостями апікальних меристем і якісними параметрами дерев. Studies of intraspecific variability of Fraxinus excelsior L. were carried by standard biometrical and cytological methods in provenance tests created at Trostyanets Forest Enterprise in 1930 under the guidance of prof. Andrejev. Cytological peculiarities of apexes of vegetative bud were studied. Preliminary analysis of anatomical and morphological peculiarities allows to find three main types of apex growth cone: flat form, described in literature; protuberant form; cupola-shaped form. Some correlations between cytology peculiarities of apex types and tree quality parameters have been found.