О цокольных и полупростых группах - Черников, Н.С. (Український математичний журнал, 2002)
Доведемо теорему, яка дає великий масив нових контрприкладів до відомих проблем Р. Бера (1949 р.) та С. М. Чернікова (1959 p.), що пов'язані із цокольними групами. Всі контрприклади є напівпростими групами. Встановлено також багато нових властивостей локально субінваріантних напівпростих підгруп. На підставі цих властивостей, зокрема, доведено, що всі майже локально розв'язні M′-групи є черніковськими. We prove a theorem that gives a large array of new counterexamples to the known Baer (1949) and S. Chernikov (1959) problems related to socle groups. All these counterexamples are semisimple groups. We also establish many new properties of locally subinvariant semisimple subgroups. In particular, using these properties, we prove that all almost locally solvable M′-groups are Chernikov groups.