Збереження in situ генофонду листяних видів деревних порід у Криму - Волосянчук, Р.Т.; Лось, С.А.; Терещенко, Л.І.; Григорьєва, В.Г.; Орловська, Т.В.; Нейко, І.С.; Левчук, О.І.; Вороніна, З.М. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Наведено результати проведених у 2001 – 2005 рр. інвентаризаційних досліджень об’єктів збереження генофонду листяних видів in situ в Криму. У попередні роки в регіоні було відібрано 14 генетичних резерватів п’яти листяних видів загальною площею 504 га та 150 плюсових дерев трьох видів. Нині більшість цих об’єктів мають добрий і задовільний стан. У деяких генетичних резерватах потрібно проведення негайних заходів для їх збереження. Відбір плюсових дерев необхідно продовжити. Представлены результаты проведенной в 2001 – 2005 гг. инвентаризации объектов сохранения генофонд лиственных видов in situ в Крыму. В предыдущие годы в регионе отобрано 14 генетических резерватов пяти лиственных видов общей площадью 504 га и 150 плюс-деревьев трёх видов. На сегодня большинство этих объектов находятся в хорошем и удовлетворительном состоянии. Требуются срочные меры по сохранению отдельных резерватов. Отбор плюсовых деревьев необходимо продолжить. Results of inventory of decidious species gene resource conservation units in situ carried out in 2001 – 2005 in Crimea are presented. 14 gene reserves of five decidious tree species with total area of 504 ha and 150 plus trees of three tree species were selected in the region in previous years. Currently most of the units have good and satisfactory condition. Some gene reserves need the immediate actions for their conservation. Selection of plus trees must be continued.