Gentiana pneumonante L. і G. lingulata C. A. Agardh у флорі урочища "Максимець" - Кульбанська, С.М.; Буняк, В.І. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Наведено дані стосовно поширення тирличів у Центральних Горганах, описано асоціацію, де ростуть два цінні рідкісні види – Gentiana pneumonan та G. lingulata. Представлено распространение горечавок в Центральных Горганах Украинских Карпат, описана ассоциация, где произрастают два ценных редких вида – Gentiana pneumonante и G. lingulata. Spread of Gentiana sp. in the Central Gorgane of Ukrainian Carpathians is presented. Association with two valuable rare species (Gentiana pneumonante and G. lingulata) is described.