Лісівнича ефективність заходів щодо відтворення природних сосняків Ізюмського пристепового бору - Тарнопільська, О.М.; Манойло, В.О.; Пономарьов, О.А. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Викладено результати досліджень щодо впливу групово-поступових рубок разом із заходами сприяння природному поновленню у стиглих природних сосняках на їх просторову структуру та процеси природного відтворення лісів. Изложены результаты исследований относительно влияния группово-постепенных рубок в совокупности с мероприятиями содействия естественному возобновлению в спелых естественных сосняках на их пространственную структуру и процессы естественного воспроизводства. Results of investigation into the influence of group shelterwood cutting combined with measures on contributing to natural regeneration in mature natural pine forests upon the spatial structure and natural regeneration processes are presented.