Экстремальные задачи теории логарифмического потенциала - Зорий, Н.В.; Латышев, А.А. (Український математичний журнал, 2002)
Знайдено постановку та розв'язано екстремальну задачу теорії логарифмічного потенціалу, яка є дуальною до основної мінімум-проблеми теорії внутрішніх ємностей конденсаторів, але, на відміну від останньої, розв'язна навіть для незамкнених конденсаторів. Її розв'язок є природним узагальненням на випадок конденсатора класичного поняття внутрішньої рівноважної міри множини. Конденсатор трактується як скінченна сукупність множин, кожній з яких приписано знак + або - , причому замикання різнознакових множин попарно диз'юнктні. Доведено також ряд тверджень про неперервність екстремалей. We pose and solve an extremal problem of logarithmic potential theory that is dual to the main minimum problem in the theory of interior capacities of condensers but, in contrast to the latter, it is solvable even in the case of a nonclosed condenser. Its solution is a natural generalization of the classical notion of interior equilibrium measure of a set. A condenser is treated as a finite collection of signed sets such that the closures of sets with opposite signs are pairwise disjoint. We also prove several assertions on the continuity of extremals.