Формування сучасних агролісоландшафтів північно-східної частини України - Гладун, Г.Б.; Дем’яненко, Л.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Проаналізовані сучасний стан і господарське використання земельного фонду поліської та лісостепової частин Чернігівської та Сумської областей і використання земель лісомеліоративного фонду. Проведено аналіз лісокультурної справи в Новгород-Сіверському Поліссі протягом останніх 10-ти років. Запропоновані шляхи удосконалення лісомеліоративних насаджень регіону досліджень. Проанализировано современное состояние и хозяйственное использование земельного фонда полесской и лесостепной частей Черниговской и Сумской областей и использование земель лесомелиоративного фонда.Проведен анализ лесокультурного дела в Новгород-Cеверском Полесья в течение последних 10-ти лет. Предложены пути усовершенствования лесомелиоративных насаждений региона исследований. Modern condition and economic use of Land Fund in Polissya and Forest-Steppe Zone of Chernigiv and Sumy regions as well as the use of the lands of Forest Melioration Fund were analyzed. Forest cultivation in Novgorod-Siverske Polissya was analyzed for last 10 years. The ways of improvement of forest reclamation stands are suggested for investigated region.