Результати досліджень кажанів у природному заповіднику Медобори - Капелюх, Я. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Проведено аналіз хіроптерологічних досліджень на території природного заповідника «Медобори» від часу його створення дотепер (1990–2016 рр.). Дослідження проведені у 1997 р. українсько-польською експедицією (Державний природознавчий музей, Ягеллонський університет); у подальшому — В. Тищенком (1999–2002 рр.), О. Кусьнежем (2011–2012 рр.) та науковими працівниками заповідника. Результатом цих робіт є встановлення наявності на заповідній території 19-ти видів рукокрилих: Rhinolophus hipposideros, Plecotus auritus, P. austriacus, Barbastella barbastellus, Myotis myotis, M. dasycneme, M. bechsteinii, M. daubentonii, M. mystacinus, M. brandtii, M. alcathoe, Pipistrellus pipistrellus, P. nathusii, P. kuhlii, P. pygmaeus, Nyctalus leisleri, N. noctula, Eptesicus serotinus, Vespertilio murinus. Це становить майже 73 % видового складу рукокрилих Східної Європи і вказує на досить велике значення території заповідника для їх збереження. The analysis of bat investigations in Medobory Natural Reserve since the time of its creation (1990–2016) was carried out. The bat fauna of the Reserve was first studied in 1997 by a Ukrainian-Polish expedition (State Museum of Natural History, Ukraine and Jagiellonian University, Poland), and later by V. Tyshchenko (1999–2002), O. Kusnezh (2011–2012), and scientists of the Reserve. As a result, 19 species of bats were found within protected areas of the Reserve, such as Rhinolophus hipposideros, Plecotus auritus, P. austriacus, Barbastella barbastellus, Myotis myotis, M. dasycneme, M. bechsteinii, M. daubentonii, M. mystacinus, M. brandtii, M. alcathoe, Pipistrellus pipistrellus, P. nathusii, P. kuhlii, P. pygmaeus, Nyctalus leisleri, N. noctula, Eptesicus serotinus, and Vespertilio murinus. They represent 73 % of the species composition of the East European bat fauna indicating the great importance of the Reserve in its conservation.