Дані щодо хіроптерофауни Північного Причорномор’я і результати роботи контакт-центрів з рукокрилих - Панченко, П.; Годлевська, Л. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Проаналізовано 201 звернення щодо рукокрилих, які надходили у 2009–2018 рр. до Одеського контакт-центру, ОКЦ (n=174, у 143 ідентифіковано вид) та Київського контакт-центру з північного Причорномор’я (n=27, з визначеним видом — 10). Більшість звернень до ОКЦ (94 %) надішли з Одеської обл. Зростання у часі кількості звернень підтверджує їх затребуваність, особливо регіональних, та їх спроможність як інструменту дослідження та моніторингу фауни, зокрема в урболандшафтах. Більшість звернень з ідентифікованим видом з регіону західного півдня України (Одеська, Миколаївська та Херсонська області) відносяться до чотирьох видів: Pipistrellus kuhlii (34 %), Nyctalus noctula (23 %), Eptesicus serotinus (21 %), Vespertilio murinus (13 %). Крім них, також реєстрували Pipistrellus nathusii та Plecotus austriacus (6 та 3 % відповідно). Вперше взимку в Одеській обл. зареєстровано P. nathusii. Повторюваність зимових знахідок цього виду свідчить, що вони не є випадковими: вид зимує в Одеській обл. During 2009–2018, 201 calls were received by the Odesa contact centre, OCC (n = 174, in 143 of them bat species was identified) and the Kyiv contact centre, KCC, from the Northern Black Sea Region (n = 27; 10, with an identified species). The majority of calls (94 %) to the OCC came from Odesa region. The number of calls and its increase in time confirms the demand for bat contact centres, especially regional ones, and their role as an instrument of fauna research and monitoring, in particular in urban landscapes. The majority of calls with identified species obtained from south-western Ukraine (Odesa, Mykolayiv and Kherson regions) dealt with four species: Pipistrellus kuhlii (34 %), Nyctalus noctula (23 %), Eptesicus serotinus (21 %), and Vespertilio murinus (13 %). In addition, two more species were recorded: Pipistrellus nathusii and Plecotus austriacus (6 and 3 %, respectively). For the first time, in Odesa region P. nathusii was recorded in winter. Repeated winter records of this species are evidence of its wintering in Odesa region.