Біологічні особливості росту й розвитку видів роду Carlina L. ex situ - Єфремова, О.О.; Скибіцька, М.І.; Мелешко, І.Г.; Ган, Т.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Наведено результати вивчення особливостей біології рідкісних видів роду Carlina L. ex situ. Встановлено, що вони в умовах культури добре розмножуються насіннєвим шляхом. Насіння характеризується високою схожістю та енергією проростання, яка зберігається упродовж 2 – 3,5 років. Приведены результаты изучения особенностей биологии редких видов рода Carlina L. ex situ. Установлено, что данные виды в условиях культуры хорошо размножаются семенным способом. Семена характеризуются высокой всхожестью и энергией прорастания, которая сохраняется на протяжении 2 – 3,5 лет. Results of investigation of biological peculiarities of rare Carlina L. species ex situ are presented. It was found that these species successfully reproduce by seeds. Seeds have no rest period and are characterized by high energy of sprouting and germination (81.2 – 94.8 %). They lose viability in 2 – 3.5 years.