Особливості морфологічної мінливості особин Centaurea carpatiсa (Porc.) Porc. - Лучків, Н.Ю.; Парпан, В.І. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Досліджено морфологічні параметри вегетативної та репродуктивної сфери особин С. сarpatica Porc. Вивчено особливості мінливості морфологічних ознак залежно від місця виростання виду. Встановлено середній і високий рівні мінливості вегетативних і репродуктивних ознак усередині кожної популяції. Виявлено високий рівень міжпопуляційної мінливості. Досліджено кореляційну структуру морфологічних параметрів, яка характеризується великою кількістю достовірних зв’язків. В усіх популяціях найтісніший зв’язок виявлено між елементами генеративної сфери рослин. Доведено, що у міру погіршення еколого-фітоценотичних умов виростання та посилення антропогенного впливу морфологічна інтегрованість особин знижується. Исследованы вегетативные и репродуктивные морфологические параметры особей C. сarpatica Porc. Изучены особенности изменчивости морфологических признаков в зависимости от условий произрастания вида. Установлены средний и высокий уровни изменчивости вегетативных и репродуктивных признаков внутри каждой популяции. Выявлен высокий уровень межпопуляционной изменчивости. Исследована корреляционная структура морфологических признаков, которая характеризируется большим количеством достоверных связей. Максимальная связь во всех популяциях обнаружена между элементами генеративной сферы растений. Установлено, что при ухудшении эколого-фитоценотических условий произрастания и усиленном антропогенном влиянии понижается морфологическая интеграция особей. Vegetative and reproductive morphological parameters of C. сarpatica Porc. individuals were studied. Peculiarities of morphological parameters variability depending on site conditions are investigated. Middle and high variability of vegetative and reproductive parameters inside each population was proved. High level of interpopulation variability is determined. Correlation structure of morphological parameters is characterized by large number of reliable correlations In all populations the highest is relation between the elements of generative sphere of plant. Worsening of ecological & phytocenotic conditions and enhanced anthropogenic influence bring to decrease of morphological integration of individuals.