К вопросу о заселении ксилофагами мертвой древесины дуба черешчатого - Гамаюнова, С.Г.; Новак, Л.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Приведены данные об особенностях заселения и развития насекомых-ксилофагов в усыхающих частях деревьев дуба черешчатого, сухостое, валежнике, пнях и порубочных остатках, расположенных на вырубках и под пологом леса. Предложено пересмотреть отношение к сухостойной древесине как потенциально опасной с точки зрения возникновения очагов развития ксилофагов. Наведено дані щодо особливостей заселення деревини заселения й розвитку комах-ксилофагів у всихаючих частинах дерев дуба звичайного, стоячих і лежачих сухих деревах, пнях і лісосічних залишках, розташованих на зрубах і під наметом лісу. Запропоновано змінити ставлення щодо сухостійної деревини як потенційно небезпечної з погляду створення осередків розвитку ксилофагів. Data on peculiarities of oak wood colonization by xylophagous insects and their development in drying parta of oak trees, dead standing and fallen trees, stumps and debris wastes in the clear-cuts and under forest crowns are presented. It is suggested to change the view on dead wood as the source of potential danger for new foci of mass propagation of xylophagous insects.