Особливості пошкодження крон сосновими пильщиками в насадженнях Луганської області - Мєшкова, В.Л.; Колєнкіна, М.С. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
На особливостях пошкодження крон сосон на окремих ділянках лісу личинками рудого соснового пильщика (РСП) у 2007 – 2008 рр. позначилися особливості поширення осередків звичайного соснового пильщика (ЗСП) у попередні роки та відсутність доступної для личинок РСП дворічної хвої. На третій рік спалаху РСП (у 2009 р.) значною мірою були пошкоджені соснові деревостани всіх вікових груп, переважно – низькоповнотні та у ТЛУ А1. На особенностях повреждения крон сосен на отдельных участках леса личинками рыжего соснового пилильщика (РСП) в 2007 – 2008 гг. отразились особенности распространения очагов обыкновенного соснового пилильщика (ЗСП) в предыдущие годы и отсутствие доступной для личинок РСП двухлетней хвои. На третий год вспышки РСП (в 2009 г.) в значительной степени были повреждены сосновые древостои всех возрастных групп, преимущественно низкополнотные и в ТЛУ А1. Peculiarities of pine crown damage by Neodiprion sertifer Geoffr. larvae in the different forest plots in 2007 – 2008 were influences by peculiarities of dissemination of Diprion pini L. foci and absence of second year foliage necessary for N. sertifer larvae. Pine stands of all age groups, mainly of high density and in forest site conditions A1 were damaged on the 3rd year of outbreak (in 2009).