Динаміка чисельності дикої свині (Sus scrofa L.) у західному регіоні України - Хоєцький, П.Б. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
У динаміці чисельності популяції Sus scrofa в мисливських угіддях Західного регіону України виявлено пять повних циклів коливання. На початку ХХІ ст. спостерігається збільшення чисельності, але темпи зростання незначні. Найбільшу чисельність зареєстровано у 1974 р. – понад 64 тис. особин. В динамике численности популяции Sus scrofa в охотничьих угодьях Западного региона Украины обнаружено пять полных циклов колебаний. На начало ХХІ ст. зафиксировано увеличение численности популяции, но темпы роста были незначительными. Максимальная численность, более 64 тыс. особей, зарегистрирована в 1974 г. Population dynamics of Sus scrofa is analyzed in hunting lands of Ukraine Western region and Carpathians. Five complete cycles of population dynamics is revealed. At the beginning of XXI century population increase was registered, but the rates of growth are insignificant. The highest abundance was estimated in 1975 and made over 64 thousands of individuals.